Francja: walka z daniami z mikrofalówki

Francuski parlament zdecydował się na wprowadzenie ustawy, dzięki której restauracje będą musiały ujawnić w swoich kartach, które serwowane przez nich potrawy są świeżo przygotowane, a które są tylko odgrzewane w mikrofalówce. Za podanie fałszywej informacji grozić będzie grzywna.

Pomysł takiej regulacji prawa pojawił się po sondażu, w których wyszło, iż jedna trzecia restauratorów przynajmniej część swoich potraw serwuje jako podgrzane dania gotowe.

To orzeczenie popierają najbardziej restauratorzy droższych marek oraz opinia publiczna, gdyż pozwoli to na kontrolę jakości przygotowywanych dań, pewność spożywania świeżych potraw ze świeżych produktów. Zarazem ograniczy to praktykę kupowania hurtowo przez nieuczciwych restauratorów dań gotowych.

To, co wiąże się również z wprowadzoną ustawą, to z jednej strony stworzenie kilkudziesięciu nowych miejsc pracy, ale z drugiej – wzrost cen o kilka procent.